Tien problemen bij het zeilen

Velen van jullie zullen wel eens een zeilboot hebben gezien of er over gehoord hebben maar weten niet van waar het komt en de geschiedenis erachter. Daarover zal ik meer vertellen en verder zal ik het ook hebben over welke problemen je kan tegenkomen bij het zeilen.

Het ontstaan van een zeilboot

Het begrip zeilen betekend voortbeweging door de wind over water. Ongeveer vierduizend jaar voor Christus toen er nog geen automatische boot motoren bestonden en men alleen vooruit kwam door te roeien, zochten de Egyptenaren naar een ander alternatief om sneller vooruit te komen. Men kwam op het idee om de wind te gebruiken. Ze hadden kleine boten met een mast, zeil en een besturingssysteem. De zeil was toen in de vorm van een vierkante lap en met behulp van een stuk dwarshout werd het aan de mast gehangen. In 1621 toen de West Indische Company werd opgericht werden er ook grotere schepen gebouwd. Het Fluitschip was er een van, een lang schip met drie masten, smal dek, brede buik en platte bodem. Nederland bestond vroeger ook voor een groot deel uit water en zeilen was dus ook een gunstige manier van reizen.

Welke begrippen en onderdelen horen bij een zeilboot?

Als je leert zeilen zal je begrippen horen die nodig zijn om de boot te besturen. De belangrijke zijn; stuurboord en bakboord. Als men het over stuurboord heeft dan bedoeld met rechts en bij bakboord bedoeld men links. Als je van koers moet veranderen dan geef je aan dat je overstag gaat. Bij het zeilen gaat het vooral om de wind en is het dus goed om te weten dat de wind altijd aan de loefzijde naar binnenkomt en via de lijzijde eruit. De loefzijde de van de boot is de hoge kant van de boot en de lijzijde is de lage kant. Je zal dan zien dan de boot een scheef komt te liggen vanwege de wind die door de zeilen blaast. Verder moet je zeker weten welke onderdelen een zeilboot heeft namelijk een zeil, romp, giek, mast, roer, zwaard en hangbanden.

Wat er fout kan gaan tijdens het zeilen?

Zeilen is niet iets dat je gewoon uit jezelf leert en het is belangrijk om te weten hoe je je moet maneuvreren met een zeilboot. Er kan namelijk heel wat misgaan en je zal met heel wat factoren rekening moeten houden. Hieronder tien problemen waarmee je te maken kan krijgen tijdens het zeilen;
1. De zeilen kunnen scheuren, soms door slijtage of doordat het vuil is
2. De zeilboot kan aan de grond lopen, dat wil zeggen dat een onderdeel van de boot de bodem raakt
3. Een verstopping op de WC in de boot, kan erg vervelend zijn als je een langere tijd op de boot zit. Lees hier hoe je dit oplost.
4. Ontmasten oftewel het breken van een mast
5. Er kan schade aan de romp onstaan door het breken van de mast
6. Er kan brand ontstaan, bijvoorbeeld bij de motor of in de keuken
7. De boot kan kapseizen of omkantelen bij noodweer
8. Onbestuurbaar worden van de boot bijvoorbeeld bij onweer
9. Technische problemen zoals het uitvallen van het navigatie systeem of een loodgietersprobleem in de keuken.
10. Een aanvaring als je geen voorrang heb verleend

Tips bij het zeilen

Je zal veel moeten lezen en leren over de koersen en zeilstanden zo voorkom je dat je kapseist of een aanvaring veroorzaakt. Het is ook beter dat je comfortabele kleding en schoeisel aandoet, liefst antislip en neem altijd een regenmantel mee. Leer de verschillende getijden kennen en als beginneling kan je liever druk water vermijden en pas voorrangregels toe. Als je toch om een of andere reden kapseisd blijf dan vooral kalm.