Handige tips voor het zeilen

Wanneer je pas begint met zeilen, is het niet nodig om gespecialiseerde zeilkleding te aan te doen of special te gaan kopen. Draag comfortabele vrijetijdskleding en vooral antislip, gesloten teenschoenen (oude hardlopers zijn ideaal). Korte broek en een T-shirt zijn prima, afhankelijk van het weer. Doe een regenjas aan om je te beschermen tegen het spatten en de wind. Het kan koeler zijn op het water, dus het dragen van lagen kleren wordt aanbevolen bij koel weer.
Als je op een sloep bent en een nat pak hebt, kun je dat dragen. Je kleding en schoenen kunnen nat worden, vooral als je zeilt met zeilen. Ben je bij een club aangesloten, zal die verkleedfaciliteiten hebben. Als je toegankelijke kleedruimtes nodig hebt, moet je contact opnemen met je plaatselijke club om meer te weten te komen over hun faciliteiten.
Lang haar moet naar achter worden vastgebonden en draag geen overmatige sieraden, die tijdens het varen in de knoop kunnen raken. Als je op een kielboot zit, kun je een kleine tas meenemen. Het is belangrijk om je handen vrij te hebben om op en van de boot te gaan en te kunnen zeilen. Het beste is om geen mobiele telefoons of andere waardevolle spullen mee te nemen naar de boot, omdat deze beschadigd of kwijt kunnen raken.
Reddingsvesten of persoonlijke drijflichamen worden geleverd door de club, of booteigenaar waar je zaken mee doet. Op een rubberboot moeten deze te allen tijde gedragen worden en op een kielboot wanneer de omstandigheden dat vereisen.

Wat je best mag weten
De meeste mensen die pas beginnen met zeilen, kennen vaak de boeg (voorkant) niet van het achtersteven (achterkant). Maak je geen zorgen als alle terminologie afschrikwekkend lijkt, want als je deelneemt aan een verkennende zeil ervaring of cursus met ons, dan is er een gekwalificeerde instructeur die je in je eigen tempo nieuwe vaardigheden kan leren.
Als je geïnteresseerd bent in het ontwikkelen van je kennis door te lezen over zeilen, dan is alles wat je in eerste instantie moet weten te vinden op deze website.

Tips voor het zeilen
• Kleed je warm en passend. Zorg ervoor dat je jouw eigen hoed, zonnebrandcrème, waterdichte jas en antislip hardloopschoenen met dichte neus hebt.
• Maak gebruik van de toiletten in de club of omgeving, voordat je op de boot stapt.
• Veiligheid is belangrijk. Je zal voorzien moeten worden van een reddingsvest. Reddingsvesten zijn essentieel op een rubberboot en worden aanbevolen op een kielboot in bepaalde weersomstandigheden en locaties.
• Zorg ervoor dat je niet op touwen of vellen gaat staan en wikkel ze niet om jouw handen.
• Houd je handen en vingers uit de buurt van blokken en lieren waar kabels of vellen zijn.
• Houd iets vast op de boot. “Eén hand voor jou en één hand voor de boot” is een veel voorkomend gezegde.
• Laat je mobiele telefoon (of zelfs jouw portemonnee) niet in uw zak achter, omdat deze mogelijk overboord valt.
• Volg de instructies van de schipper en stel vragen als je het niet begrijpt.
• Let erop dat je niets overboord laat vallen en/of werpt.
• Laat degene met wie je zeilen gaat weten of je een handicap, ziekte of verwonding hebt. Deze verschijnselen kunnen je vermogen tot deelname beïnvloeden. Neem vooraf contact op, om precies te bespreken wat de activiteit inhoudt. Je kunt dan meteen aangeven wat jouw beperkingen zijn en waaraan je niet deel zou kunnen nemen.
• Degene die je zeilen brengt, zal je een veiligheidsbriefing geven voor vertrek. Gebeurt dat niet om welke reden dn ook, aarzel dan niet om er één te vragen.
• Heb veel plezier!

Meedoen aan race-evenementen
Als je wat basis zeilvaardigheden hebt ontwikkeld, kan racen een optie zijn die je graag zou willen verkennen. Racen is het competitieve aspect van zeilen, waarbij je over een parcours (route die deelnemers aan een wedstrijd moeten afleggen) of van het ene punt naar het andere moet varen over een afstand tegen andere boten. Het aantal boten waarmee je racet, hangt meestal af van de grootte van de club of het evenement (regatta: reeks van boot wedstrijden). De boten die racen worden gezamenlijk de ‘vloot’ genoemd. Er zijn verschillende niveaus van zeilen, van club racen tot internationale races.

Racen in sloepen
Sloepen “aangepaste regels” racen is een kans voor mensen die nieuw zijn in te racen om deel te nemen tegen mensen van een vergelijkbaar niveau. Het is een kans om de basis van racen te ontdekken en je zelfvertrouwen te ontwikkelen. De regels zijn minder streng en de nadruk ligt op meedoen, zonder je zorgen te maken over winnen en verliezen. Gebeurt bij de clubs, iemand van de club zal dan uitleggen wat je moet doen en zal rond zijn om te helpen.
Een minder uitdagende ervaring is het kielboot racen. Deze duren ongeveer een uur en de avond wordt verder voortgezet door gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en drankje.