FAQ

1. Mijn oom heeft een zeilboot welke hij opgeknapt heeft. Nu heeft hij mij beloofd dat ik de boot alleen mag gebruiken, mits ik mijn vaarbewijs eerst haal. Wat heb ik allemaal nodig om mijn vaarbewijs te halen?

Antwoord: een vaarbewijs heb je nodig om elke vaartuig aangedreven met een motor te mogen besturen wanneer je er harder dan 20km/u mee wil gaan varen. Voor een zeilboot (zonder motor dus) heb je in principe dus geen vaarbewijs nodig. Omdat je eenmaal op het water toch tussen al het waterverkeer zal moeten begeven is het toch aangeraden het bewijs te halen, al is het voor jouw eigen veiligheid. De meeste zeilboten beschikken wel over een hulpmotor en zal je wel over een vaarbewijs moeten beschikken om zo een vaartuig te mogen besturen.

 

2. Ik heb vorige zomer een zeilboot op de kop weten te tikken en heb er heel wat tijd aan besteed om het vaartuig helemaal op te knappen. Nu heb ik begrepen dat het eerst een keuring zal moeten ondergaan voordat ik het ruime sop zal mogen kiezen. Klopt dat wel?

Antwoord: dat klopt inderdaad, omdat het essentieel is dat elke boot die wenst deel te nemen aan het verkeer te water dat ook op een veilige manier moet kunnen doen. Jouw zeilboot zal een keuring moeten ondergaan waarbij er op een heleboel punten zal worden gelet en komt dat zeker in jouw voordeel uit. Tijdens de keuring zullen er ook wat zaken naar boven komen waar je niet zo veel aandacht aan hebt besteed tijdens het opknappen en krijg je de tijd om het alsnog goed te doen. Hou er ook rekening mee dat de boot ook verzekerd gaat moeten worden en men daarbij naar het keuringsbewijs zal vragen.

 

3. Een vriend van mij is van plan om met zijn zeilboot een ware tour te maken langs de meest landen van Europa. Hij is wel wat onzeker over alle spullen die hij mee gaat moeten nemen. Wat mag absoluut niet ontbreken bij het inpakken?

Antwoord: voor het rondvaren door Europa heb je in principe niet te veel spullen nodig omdat nagenoeg alles lokaal (in het land waar hij doorheen reist) te vinden zal zijn. Ook is de infrastructuur in de meeste Europese landen van dien aard dat hij gemakkelijk aan zal kunnen meren en zo ook de boodschappen gaat kunnen halen. Er is trouwens geen betere manier om wat meer te genieten van de verschillende landen door ook regelmatig voet aan wal te zetten. Zorg er wel voor dat alle papierwerk in orde is en er geen kaarten en een GPS mogen ontbreken. Een goede radio voor de communicatie en wat gereedschappen en onderdelen zullen voor de rest wel voldoende zijn.

 

4. Momenteel ben ik bezig de laatste hand te leggen op een zeilboot die ik van een vriend heb overgekocht. Tijdens het opknappen viel het mij op dat er luidsprekers aan de wand bevestigd waren en zei mijn vriend dat er een radio op aangesloten kan worden. Zijn er dan speciale bootradio’s te koop?

Antwoord: we nemen aan dat de luidsprekers bedoeld zijn om inderdaad een bootradio op aan te sluiten. De radio’s bestemd voor de communicatie met het overige waterverkeer hebben meestal al een ingebouwde luidspreker. Er zijn diverse winkels die bootradio’s te koop aanbieden. Deze zijn vaker waterdicht uitgevoerd en verschillen voor de rest niet veel dan een autoradio.